Serie van 84 nieuwe generatie VDL Citea’s maakt OV Amsterdam duurzamer

Serie van 84 nieuwe generatie VDL Citea’s maakt OV Amsterdam duurzamer

16 mei 2022

VDL Bus & Coach gaat 54 VDL Citea’s LF-122 en 30 gelede nieuwe generatie VDL Citea’s van het type LF-181 leveren. Voor de uitbreiding van de GVB-vloot is VDL Bus & Coach ook verantwoordelijk voor de implementatie van de laadinfrastructuur. GVB rijdt sinds eind 2019 met elektrische bussen van VDL. Momenteel rijden er 44 voertuigen en in de zomermaanden stromen er 31 extra in, waardoor het totaal aantal elektrische bussen uitkomt op 75 VDL Citea’s.

VDL Bus & Coach gaat 54 VDL Citea’s LF-122 en 30 gelede nieuwe generatie VDL Citea’s van het type LF-181 leveren. Voor de uitbreiding van de GVB-vloot is VDL Bus & Coach ook verantwoordelijk voor de implementatie van de laadinfrastructuur. GVB rijdt sinds eind 2019 met elektrische bussen van VDL. Momenteel rijden er 44 voertuigen en in de zomermaanden stromen er 31 extra in, waardoor het totaal aantal elektrische bussen uitkomt op 75 VDL Citea’s.

Veelzijdig mobiliteitsplatform

President-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep: “Met de ontwikkeling van de nieuwe generatie VDL Citea hebben wij een veelzijdig mobiliteitsplatform ontwikkeld dat aansluit bij de duurzaamheidsambities van onze klanten. Dat geldt ook voor GVB. Op deze manier blijven wij vooroplopen in de openbaar vervoersmarkt, waar wij op basis van onze ruim 150 miljoen elektrische kilometers toonaangevend zijn in Europa. Met het ondertekenen van dit contract leveren wij vanuit onze kracht door samenwerking een belangrijke bijdrage om van Amsterdam een nog schonere stad te maken voor inwoners en bezoekers. We zijn er trots op dat wij opnieuw bussen mogen leveren aan onze hoofdstad. GVB en VDL werken langjarig samen. Dat deze samenwerking wordt gecontinueerd, is een teken dat deze succesvol is.” 

Mooier, schoner en duurzamer Amsterdams OV

Claudia Zuiderwijk, algemeen directeur GVB: “Deze order is een mooie stap naar een mooier, schoner en duurzamer Amsterdams OV. Steeds meer Amsterdammers zullen gaan ervaren dat het ronkende optrekken van bussen uit het stadsbeeld verdwijnt en dat de lucht schoner is als je er in de buurt fietst of wandelt.” 

Amsterdam klimaatneutraal

Amsterdam maakt werk van het verder reduceren van de CO2-uitstoot in de stad. De gemeente heeft hiervoor de ‘Routekaart Amsterdam Klimaatneutraal 2050’ ontwikkeld. Amsterdam vermindert in 2025 de CO2-uitstoot met 5%, in 2030 met 55% en in 2050 met 95% in vergelijking met de uitstoot in 1990. Onderdeel hiervan is dat GVB in 2025 volledig uitstootvrij busvervoer levert. 

Voorloper

“Met deze order kleurt, op termijn, de GVB-vloot ook geheel VDL”, zegt Ard Romers, directeur van VDL Bus & Coach Nederland. “GVB gaat de laatste dieselbussen uitfaseren en stapt definitief over op zero emissie VDL Citea’s in Amsterdam. We zijn er trots op dat we, op basis van het opgebouwde vertrouwen in het afgelopen decennium, onze samenwerking met de partners in dit project kunnen voortzetten. Nederland is in Europa voorloper in de elektrificatie van het openbaar vervoer en VDL zet zijn ervaring en expertise als transitiepartner hiervoor graag in. Inmiddels leggen meer dan 1.000 VDL Citea’s iedere dag samen ruim 135.000 elektrische kilometers af in een groot aantal Europese steden en regio’s.” 

Nieuwe generatie VDL Citea

VDL Bus & Coach is het afgelopen decennium uitgegroeid tot een van de belangrijkste spelers in Europa op het gebied van e-mobiliteit. Sinds de introductie van de eerste VDL Citea SLF-120 Electric in Genève, tijdens de UITP Mobility & City Transport beurs in 2013, heeft VDL Bus & Coach zich sterk gericht op elektrische mobiliteit. In 2021 heeft VDL Bus & Coach de nieuwe generatie elektrische VDL Citea’s gepresenteerd. Vanuit de VDL-visie is een busconcept ontwikkeld, volledig gebaseerd op een elektrische aandrijflijn, dat klaar is voor de toekomst en waarbij zero emissie vanzelfsprekend is. 

Batterijen in de vloer, een composiet zijwand uit één stuk, slim energiemanagement, een uitgekiend klimaatsysteem en een ergonomische chauffeursomgeving. Met deze belangrijke innovaties introduceert VDL Bus & Coach het nieuwe generatie Citea-productgamma, bestaande uit 4 lengtevarianten en 5 types. De range van de nieuwe generatie Citea’s is aanmerkelijk verbeterd. De nieuwe generatie VDL Citea's is al in verschillende landen verkocht en zal vanaf dit jaar in diverse steden en gebieden worden ingezet: Nederland (Eindhoven), Finland (Kotka en Lahti), België (geheel Vlaanderen), Duitsland (Oberhausen en Braunschweig) en Frankrijk (Bordeaux). 

Over GVB

GVB verzorgt het openbaar vervoer in en rond Amsterdam. Voor de corona uitbraak vervoerde GVB op een gemiddelde werkdag ongeveer 938.0000 reizigers met de metro, tram en bus en op de veren over het IJ en Noordzeekanaal. GVB heeft als doel reizigers veilig, gastvrij en volgens dienstregeling te vervoeren. Uitgangspunt is dat zij zich hierbij comfortabel, geïnformeerd en gewaardeerd voelen. GVB zet al zijn ervaring in om een volwaardige mobiliteitspartner te zijn voor de stad en de regio. Samen met verschillende partijen werkt GVB aan een uitnodigend, toegankelijk en duurzaam ov-netwerk. De gemeente Amsterdam, de Vervoerregio en GVB hebben samen de ambitie om in 2025 volledig emissievrij busvervoer aan te bieden. De Amsterdamse metro’s en trams rijden al op 100% groene stroom en de eerste elektrische veerponten zijn inmiddels in bedrijf.

 

Over VDL Groep

VDL Bus & Coach is onderdeel van VDL Groep. Kracht door samenwerking. Dat is de basis van VDL Groep, het internationale industriële familiebedrijf met het hoofdkantoor in Eindhoven. Deze onderneming is in 1953 door Pieter van der Leegte opgericht. Aanvankelijk was VDL Groep specialist in metaalbewerking. Toen zijn zoon Wim van der Leegte het bedrijf in 1966 overnam, heeft het bedrijf zich gespecialiseerd in de hightech-toelevering voor onder andere de halfgeleiderindustrie en is het portfolio aangevuld met kunststofverwerking en de ontwikkeling, productie en verkoop van bussen. VDL Groep is groot in toeleveringen en halffabricaten, maakt eigen eindproducten, zoals veersystemen, de geautomatiseerde inrichting van autofabrieken, warmtewisselaars en containerhandlingsystemen, en beschikt met VDL Nedcar in Born over de enige personenautofabriek in Nederland waar voor derden seriematige assemblage plaatsvindt.
VDL Groep innoveert door een combinatie van vakmanschap, ondernemerschap en hoogwaardige machines. De bedrijvengroep voegt de slagkracht van een multinational samen met de platte organisatie en de open, informele werksfeer van een familiebedrijf waar doorgroeimogelijkheden en continuïteit voorrang krijgen. Sinds 2016 staat de derde generatie van de familie Van der Leegte aan het roer. VDL Groep is met ruim 15.000 medewerkers actief in 19 landen. De groep omvat 105 werkmaatschappijen, elk met een eigen specialisme, die onderling intensief samenwerken. De gecombineerde jaaromzet in 2021 bedroeg 4,995 miljard euro.
www.vdlgroep.com

Terug naar overzicht